Eräänä päivänä kun kävelin Tampereen yliopiston käytävällä, samaan suuntaan käveli kolme yliopiston työntekijää. Heihin oli vaikea olla kiinnittämättä huomiota, koska yksi työntekijöistä valitti kovaan ääneen sitä, että ihmiset, jotka eivät ole invalideja, painavat ovia avatessaan invalideille tarkoitettuja avauspainikkeita.

Tampereen yliopiston työntekijöiden laatutaso on epäilemättä romahtanut, määrän viime vuosina korvatessa laadun, mutta silti tuo teksti oli aika uskomatonta kuultavaa. Sen sijaan, että ryntäämme kivittämään ihmiset, jotka painavat invanappeja vaikka eivät ole invalideja, voisimme miettiä, miksi ihmiset painavat noita nappeja.

Jos kokeilee jotain tyypillistä ovea Tampereen yliopistossa, niin ne huomaa melko raskaiksi avata. Tämä tietenkin lisää ihmisten halua painaa invanappeja avatakseen ovet. Mutta mielenkiintoisempaa olisi esittää kysymys: Miksi yliopisto ei ole alun perin rakentanut täysautomaattisia ovia. Esimerkiksi Stockmannin tai Sokoksen ulko-ovella ihmisten ei tarvitse ponnistella avatakseen raskaan ja hidasliikkeisen oven. Kun he ovat tarpeeksi lähellä, automaattinen tunnistin aistii liikkeen ja avaa oven ilman, että heidän tarvitsee tehdä mitään.

Tämän kaltainen, toimiva ratkaisu lienee hieman vieras punaperinteistään tunnetulle Tampereen yliopistolle.